Radionica 1 – Ruža

Prvu radionicu smo osmislili kao kolaž više aktivnosti koje imaju za cilj međusobno upoznavanje na relativno poznatom terenu. Opredelili smo se da učimo pesmu „Jutros mi je ruža procvetala“ jer je to pesma koju je pevala jedna od korisnica tokom naše prethodne posete Centru. Ovako je izgledao naš plan.

Marija, Peđa i ja se predstavljamo, najavljujemo muzičku radionicu. Dogovaramo se o pravilima ponašanja za vreme, ali i posle časa – naime, defektolozi i psiholozi iz Centra su nas upozorili da korisnici ponekad ne uspeju da se smire nakon „muzičkih aktivnosti“, te da je važno da stalno ponavljamo pravilo da se ono što radimo na radionici završava na radionici, odnosno da posle završetka nema nastavljanja (pevanja, lupkanja, plesanja) na drugim časovima, ili u boravku. Međutim, mi ćemo pokušati da dođemo do smirenja prirodno, tako što ćemo pred kraj radionice slušati umirujuću muziku i razgovarati o njoj.

Aktivnosti: slušanje pesme „Jutros mi je ruža procvetala„, uz gledanje crteža koji se simultano crta na tabli (koju smo improvizovali od papira, zalepivši ga selotejpom na zid) – povezivanje auditivnog i vizuelnog. Razgovor o tekstu pesme (kratka analiza). Učenje teksta uz pomoć podsećanja – tokom trajanja pesme koju slušamo, neko od nas pokazuje delove crteža koji ih asociraju na deo teksta koji treba da se peva. Na crtežu je gitara (pesma ima gitarski uvod), ruža, oči, suze i sunce.

Sviranje zvečki. Komunikacija – dijalog zvečkama. Kao što u razgovoru jedna osoba nešto kaže, pa joj druga odgovori, tako možemo i zvečkom (svako različitom) nešto da „kažemo“, a da nam druga osoba – koju mi odaberemo, odgovori.

Ples uz „Billie Jean“ Michael Jackson-a. Uvođenje auditivnih kategorija glasno/tiho, i prostornih – gore/dole. Osim što plešemo, uz pesmu sviramo zvečke. Pojačavamo i smanjujemo muziku, signalizirajući glasno odnosno tiho sviranje, a glasom ih pozivamo da zvečke sviramo rukama podignutim visoko, odnosno spuštenim dole (kao „branje jabuka i branje cveća“).

Slušanje muzike, „Jutro“ Eduarda Griga. Razgovor o jutarnjim zvucima, imitiranje zvukova. (Smirivanje nakon plesa i sviranja).

Završavamo uz muziku Tinariwen, pesma „Tahult In„. Ponavljamo pravila ponašanja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s