Radionica 5 – Telo kao instrument

Nakon dosadašnjih imitacija zvukova iz prirode (uključujući i zvukove nekih životinja), odlučili smo da posvetimo celu jednu radionicu zvukovima koje naše telo može da proizvede, i da tako stvorimo jedan toolkit zvukova koji kasnije možemo da koristimo za šta želimo – za imitaciju drugih zvukova ili jednostavno, za „sviranje“ uz muziku ili bez nje.

Tako smo rešili da ponovo slušamo „Jutro“ od Griga. Uz slušanje, postavljali smo pitanja. Šta sve može da se čuje ujutru? Kako smo ranije imitirali zvukove jutra, i koji su to zvukovi bili? Podsetili smo se zvukova ptica, talasa, vetra, lišća, žuborenja vode. Kada se muzika završila, pitali smo šta se još čuje ujutru kod svakoga od nas. Na primer budilnik, saobraćaj (automobili, kamioni, traktori, motori, sirene). Kod nekoga se možda čuje i avion, helikopter, brod, voz. Ili, bicikl, roleri, skejt?

Pustili smo semplove konkretnih zvukova, i tražili od njih da ih prepoznaju.

Posle prepoznavanja, krenuli smo u proizvodnju – šta bismo sve od zvukova sami mogli da proizvedemo?

Na primer, ako počnemo od glave – koje sve zvukove možemo prozvesti glavom? Pre svega, govor ili pevanje. Šapat. Coktanje, frktanje, zviždanje, pucketanje, krkljanje, grgotanje. Telom možemo proizvesti razne šumove (recimo, trljanjem dlana o dlan), udarce (nogom o pod), pucketanja (prstima), kao i TIŠINU (tišina je, zapravo, nešto što se može praviti svim delovima tela).
Šakama možemo tapšati, šuštati, udarati, pucketati prstima, lupkati po raznim površinama. Možemo i da pravimo zvuk sove, ako sklopimo šake ispred usta i nađemo ugao pod kojim uduvavamo vazduh u „školjku“ od dlanova. Stopalima, možemo praviti zvukove dok hodamo, kada ih trljamo jedno o drugo, kada škripimo cipelom po parketu.

Svi ti zvukovi mogu biti glasni ili tihi, što smo i isprobali.

Podsetili smo se onoga što smo radili na prethodnoj radionici – slona i labuda, pa smo ih  imitirali uz pomoć svega novog što smo naučili.

* Tokom priprema za ovu radionicu, mislili smo da je dobra ideja da pustimo Bobby McFerrin-a kako beatbox-uje, kao i Honegerov „Pacifik 231„, što smo i isprobali u jednoj od tri grupe, međutim za Bobby-ja se ispostavilo da je „prazan hod“, a za „Pacifik 231“ – da ne pasuje baš najbolje, tako da smo to izbacili iz finalnog plana ove radionice.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s