Radionice 11-12 – Zvučna slika

Ovu radionicu započeli smo razmrdavanjem i raspevavanjem. Rekli smo im da stanu u vrstu, zapevaju jedan (bilo koji) ton i sklope šake ispred sebe. Cilj vežbe je bio da im pokažemo promenu jačine zvuka. Skupljene šake su značile sasvim tiho pevanje, a širenjem smo vizuelno predstavili postepeno pojačavanje. Takođe, radili smo vežbu u obrnutom smeru.

Za ovu radionicu, pored crteža livade sa iscrtanim konturama pejzaža, pripremili smo i crteže pojedinačnih elemenata koji se mogu naći na livadi, a proizvode zvuk: krava, ovca, bumbar, ptice, potok i vetar (pripremili smo i crtež slona i petla, kasnije ćemo objasniti zašto).  Kako bi mogla da zvuči neka slika koju gledamo? Ako pogledamo sliku (crtež) jedne livade u proleće, šta bismo čuli kad bismo se stvarno tamo nalazili?

Pošto smo na prethodnim radionicama često imitirali životinje (a posebno slona i labuda), ovu radionicu smo započeli slušanjem Bumbarovog leta, u izvođenju Yo-Yo Ma i Bobby McFerrin-a, gde smo uz crtež slona, petla i bumbara postavili pitanje na koju od tri životinje muzika najviše podseća. Uz naše dodatno imitiranje zvukova tih životinja, pogodili su da je u pitanju bumbar.

 Za to vreme, na zid smo zalepili crtež livade, i postavili pitanje gde bumbar živi, tj. gde se bumbar čuje. Zalepili smo bumbara preko crteža livade, i pitali šta se još čuje na livadi. Na primer, od životinja. Odmah smo dobili odgovore: krava, ovca, a onda smo mi daljim asocijacijama naveli vodu na našu vodenicu tj. ono što smo već pripremili. Tako smo jedan po jedan element dodavali preko crteža i istovremeno oponašali zvukove. Zatim smo se podelili tako da svako imitira zvuk sa crteža, a onda prilikom skidanja elemenata, ukidali bismo i odgovarajući zvuk.

 Na kraju smo pustili Vivaldijevo Proleće, i zamišljali kako bi se livada u proleće čula zajedno sa ovom muzikom, imitirajući usput te iste zvukove.

 Koristeći primer proleća, zajedno smo došli do toga da se muzički mogu predstaviti razne, pa čak i apstraktne stvari kao što su godišnja doba.

 Odlučili smo da nastavimo sa temom zvučne slike i na sledećoj radionici, jer su pojedini korisnici posebno dobro reagovali na vizuelni podsticaj. Činilo nam se da je od godišnjih doba, pored proleća i jesen bogata zvukovima (lišća, kiše, grmljavine, vetra..) pa smo je zato izabrali za sledeću zvučnu sliku. (Zimu smo već ranije obrađivali prilikom priprema za novogodišnu predstavu, a leto nismo smatrali dovoljno inspirativnim za zasebnu obradu, jer nam se činilo suviše je slično proleću).

 Pripremili smo jesenje elemente: lišće, oblak sa kapljicama kiše, grom, baru i bundevu (koju smo zalepili na crtež kako bismo jasnije dočarali jesenji pejzaž, iako ne proizvodi zvuk). Tako smo slici livade dodali žute tonove, i na isti način kao i na prethodnoj zvučnoj slici, dodavali i oduzimali elemente istovremeno ih imitirajući odnosno ukidajući. Naglasili smo da u jesen na livadi nema prolećnih zvučnih elemenata (stoke na ispaši, zujanja bumbara), ali se i dalje može čuti potok i vetar.

Pustili smo “My favourite things” u izvođenju John Coltrane-a, jer je nas to podsećalo na jesen. Kao poseban muzički primer za grmljavinu pustili smo kompoziciju francuskog baroknog kompozitora Corette-a za orgulje. Ova kompozicija je specifična po tome što je predviđeno dočaravanje grmljavine, tako što se na pedal orgulja stavi dugačka daska koja prekriva više dirki. Povremenim pritiskom na dasku stvara se efekat grmljavine, jer istovremeno zazvuči nekoliko tonova u dubokom registru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s